from BAM0.00
Inquiry

Individualno putovanje u Dubai 2023

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
Not Rated
Duration

6 dana / 5 noćenja

Tour Type

Specific Tour

Group Size

Unlimited

Languages

Bosnian, English

Overview

Niko ne bi ni pomislio da je ovaj grad 50-ih godina prošlog vijeka bio malo ribarsko naselje i jako nerazvijena luka na obodu pustinje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Umjesto današnjih luksuznih automobila i jahti tada su se gradom mogle vidjeti kamile i ribarski čamci.

Prekretnica u razvoju ovog grada je 1966. godina kada je vladar Dubaija, šeik Rašid bin Said Al Maktum nakon otkrivanja nafte sav prihod od naftnih resursa počeo ulagati u razvoj grada.

Vrlo brzo počela je da napreduje infrastruktura, sa izgradnjom su počele bolnice, škole, glavne institucije. Od nastanka grada pa do dana današnjeg skoro sve građevine u Dubaiju predstavljaju apstrakciju nečega, a uglavnom je inspiracija za izgradnju nekih objekata bila pronalažena u prirodi.

Podatak koji je retko kome poznat jeste da je najviša zgrada na svetu – Burdž Kalifa izgrađena kao apstrakcija pustinjskog cveta Hymenocallis.

Kad god se nešto proučava dublje, počinje se od njegovog naziva. Ime Dubai potiče od skraćene reči „Daba”, što je sinonim za bebu skakavca. Ovo se može dovesti u vezi sa time što je ovaj grad Ujedinjenih Arapskih Emirata nastao relativno skoro, a dostigao je visine o kojima mnogi nikad ni ne dosanjaju. Pored toga, postoji još jedno tumačenje – potočić koji ponire u zemlju.

Evo nekoliko turističkih zanimljivosti o Dubaiu:

 1. Dubai je jedan od emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).
 2. Dubai je poznat po svojim luksuznim hotelima, trgovačkim centrima i zgradama visokih pet zvjezdica, uključujući Burj Khalifu, najvišu zgradu na svijetu.
 3. Dubai ima jedan od najvećih aerodroma na svijetu, Dubai International Airport, koji je poznat po svojoj luksuznom putničkoj terminalu.
 4. Dubai je poznat po svojim umjetnim ostrvima, poput Palm Jumeirah, koji je u obliku palme.
 5. Dubai je poznat po svojim trgovačkim centrima, uključujući Dubai Mall, jedan od najvećih trgovačkih centara na svijetu.
 6. Dubai je poznat po svojim luksuznim kupalištima i plažama, kao i po svojim aktivnostima na otvorenom, poput skijanja u umetnom snijegu i golfu na umjetnom terenu.
 7. Dubai je poznat po svojim zabavnim parkovima, uključujući Dubai Parks and Resorts, koji sadrži tri tematska parka i jedan akvarij.
 8. Dubai je poznat po svojim kulturnim aktivnostima, uključujući posjete muzejima i tradicionalnim tržnicama.
 9. Dubaij je poznat po svojim godišnjim događajima, uključujući Dubai sedmica mode, Dubai sedmica umjetnosti i Dubai sedmica knjige.

Highlights

 • Termini polazaka:
 • 01.-06.05.2023.
 • 02.-07.05.2023.
 • 09.-14.05.2023.
 • 16.-21.05.2023.
 • 23.-28.05.2023.
 • 30.05.-04.06.2023.
 • Polasci su na individualnoj bazi uz mogućnost pravljenja ponude prema datumima koji Vama odgovaraju!

Itinerary

Included/Excluded

 • Let Wizz air na relaciji Sarajevo-Abu Dhabi-Sarajevo
 • Transfer aerodrom hotel aerodrom
 • 5 noćenja sa doručkom u 1/2 sobi - Hotel 4*
 • Viza

Durations

5-7 dana

Tour's Location

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Reviews

0/5
Not Rated
Based on 0 review
Excellent
0
Very Good
0
Average
0
Poor
0
Terrible
0
Showing 1 - 0 of 0 in total

Write a review

from BAM0.00

Inquiry

You might also like